دوستان و همراهان صمیمی در این مقاله سعی بر آن داریم تا چند نفر از بهترین جراح دریچه آئورت قلب در تهران را به شما معرفی کنیم. با ما همراه شوید. همچنین برای مشاهده لیست بهترین دکتر آریتمی قلب ایران بر روی متن لینک داده شده کلیک کنید.
1. دکتر محمد حسین ماندگار
آدرس مطب | خیابان ولیعصر، خیابان عباسپور (توانیر) ساختمان شماره، طبقه سوم واحد ۱۵ |
شماره تماس | 88793000 |
2. دکتر علیرضا قویدل
آدرس مطب | تهران، جردن، مابین میرداماد و ستاری، انتهای کوچه آناهیتا، پلاک 22، طبقه 4، واحد 16 |
شماره تماس | 09389386094 – 02188674921 |
3. دکتر سعید حسینی
آدرس مطب | تهران، خیابان ولیعصر، ابتدای اتوبان نیایش، بیمارستان قلب و عروق شهید رجائی |
شماره تماس | 23921 |
4. دکتر کیومرث عباسی
آدرس مطب | تهران، شهرک غرب سیمای ایران |
شماره تماس | 81472000 |
5. دکتر عباس صالحی عمران
آدرس مطب | تهران، خیابان ولیعصر، ابتدای توانیر، روبروی بیمارستان دی، ساختمان پزشکان شماره 4، طبقه سوم، واحد 18 |
شماره تماس | 02188662607 |
6. دکتر خلیل فروزان نیا
آدرس مطب | بزرگراه نیایش، بلوارکبیری طامه، بیمارستان عرفان نیایش |
شماره تماس | 09124705048 |
7. دکتر ناصر کرجی
آدرس مطب | تهران، خیابان ولیعصر، ادامه بزرگراه نیایش ،خیابان اسفندیار نبش جردن ، پلاک 4، طبقه 1 |
شماره تماس | 88783890 |
جراحی دریچه آئورت چیست؟
جراحی دریچه آئورت از جمله جراحیهای قلب باز است که با هدف درمان و برطرف کردن مشکلات قلبی مورد استفاده قرار میگیرد. وظیفه اصلی دریچه آئورت، کنترل کردن جریان خون ارسال شده از قلب به سایر نقاط بدن است. جراحی دریچه آئورت با برداشتن دریچه آسیب دیده آغاز شده و با جایگزینی دریچه جدید ساخته شده از مواد مصنوعی یا بافت حیوانی به اتمام میرسد. مدت زمان بهبودی در این نوع جراحی طولانی بوده و برای برخی از افراد تجویز نمیشود. و شناسایی این مشکلبعهده متخصص قلب و عروق هست.
جراحی دریچه آئورت
این جراحی از جمله درمانهای شایع برای بیماریهای مادرزادی دریچه آئورت، تنگی دریچه و نارسایی آن است که توسط جراحان قلب به کار برده میشود. دریچه آئورت یکی از چهار دریچه قلب واقع شده بین بطن چپ و آئورت یا همان بزرگترین شریان موجود در بدن است. دریچهها جریان خون یک طرفه را در قلب حفظ میکنند.
بیماری دریچه آئورت زمانی رخ میدهد که یکی از سه علل زیر رخ دهد:
- تنگی دریچه آئورت
- نارسایی دریچه آئورت
بیماری دریچه آئورت در اثر عوامل مختلف مانند موارد زیر برای هر فرد ممکن است بروز کند:
- بیماری مادرزادی مانند دریچه آئورت سه لتی
- بیماری اکتسابی دریچه آئورت مانند اندوکاردیت عفونی یا عفونت باکتریایی دریچه، تب روماتیسمی نوعی عفونت گلویی و هم چننی دژنراسیون دریچه که در اثر پارگی و ساییدگی ایجاد میشود.
این بیماری در بسیاری موارد بدون علامت است حتی زمانی که تنگی یا نارسایی دریچه شدید باشد. در برخی موارد ممکن است بیمار با این علائم مواجه شود:
- احساس خستگی شدید
- از دست دادن انرژی
- متورم شدن مچ پاها
- تپش قلب یا تنگی نفس با افزایش یا کاهش ریتم قلبی
- احساس درد قفسه سینه
- سرگیجه و از دست دادن هوشیاری
نارسایی دریچه آئورت
هرگاه دریچه آئورت محکم بسته نشود در اثر آن خون با هر ضربان قلب به عقب نشت پیدا میکند و این موجب ایجاد نارسایی آئورت خواهد شد. نارسائی آئورت نوعی از بیماری دریچه قلب است که میتواند به صورت خفیف یا شدید بروز پیدا کند. در برخی موارد ممکن است هیچ علائم و نشانهای وجود نداشته باشد اما در بدترین حالت فرد بیمار با نشانههایی مانند موارد زیر مواجه خواهد شد:
- احساس درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- تپش قلب
همراه با ادامه دار شدن این علائم و نارسایی دریچه آئورت، قلب به مرور زمان درگیر شده و دچار آسیب میشود. اجرای شیوههای مناسب درمان برای برطرف کردن این عارضه ضروری است.
در حالت کلی دریچه آئورت موظف به کنترل جریان خون بین قلب و آئورت است که با هر بار ضربان قلب، خون سرشار از اکسیژن به آئورت پمپ میشود. سپس خون از طریق شاخههای بسیاری در طول بدن حرکت کرده تا به اندامها و بافتها برسد. برای آنکه این کار به درستی انجام شود، خون از قلب خارج شده و در این لحظه دریچه آئورت وارد عمل خواهد شد.
دریچه باز شده تا بتواند خون را از بطن چپ قلب که محفظه اصلی پمپاژ است به سمت آئورت حرکت دهد، با هر بار انقباض بطن چپ این اتفاق خواهد افتاد. هرگاه بطن چپ شل شود، دریچه بسته خواهد شد. در حالت نرمال دریچه به اندازه کافی محکم بسته میشود تا جریان خون از راه صحیح به سمت اندامها حرکت کند. در صورت وجود نارسایی آئورت، دریچه تا انتها بسته نخواهد شد و در نتیجه مقداری خون به سمت عقب نشت پیدا خواهد کرد.
در صورتی که نارسایی آئورت خفیف درمان نشود، با توجه به اینکه این اختلال در بسیاری موارد بدون علامت و نشانه است، میتواند منجر به نارسایی حاد آئورت شود و با تجویز پزشک متخصص برای درمان آن نیاز است تا جراحی دریچه آئورت انجام شود.
تنگی دریچه آئورت
هرگاه دریچه آئورت قلب باریک یا مسدود شود، عارضه تنگی دریچه قلب رخ خواهد داد. باز کردن آن از طریق جراحی راهی سخت است. در صورت بروز تنگی دریچه، قلب سختتر کار میکند تا خون را به سمت آئورت پمپاژ کند. این بیماری ممکن است در اثر بیماری قلبی تشکیل شده در بدو تولد به وجود آید که نوعی نقص مادرزادی است. عفونت یا تب روماتیسمی میتواند منجر به بروز التهاب شده و در نهایت با آسیب رساندن به دریچه قلب یا همان بیماری روماتیسم قلبی، تنگی دریچه آئورت رخ خواهد داد.
خطرات عمل تعویض دریچه آئورت قلب
جراحی دریچه قلب تکنیک درمانی برای بیمارانی است که حداقل یکی از چهار دریچه قلب (دریچه میترال، دریچه تریکوسپید، دریچه ریوی و دریچه آئورت) آنها به درستی کار نمیکند. جراحی دریچه آئورت، انجام عمل یکی از این دریچهها است. با توجه به اینکه جراحی دریچه آئورت با هدف جایگزینی و ترمیم دریچه به صورت جراحی قلب باز به صورت تهاجمی انجام میشود، میتواند عوارض و خطراتی را به همراه داشته باشد. شما میتوانید با انتخاب بهترین جراح دریچه آئورت، میزان این عوارض را کاهش دهید.
بروز این خطرات به عوامل متعددی مانند شرایط بیماری، نوع روش جراحی و میزان تخصص جراحان بستگی دارد. برای کاهش میزان این عوارض لازم است تا عمل در یک مرکز درمانی زیر نظر تیم قلب چند رشتهای با استفاده از شیوههای نوین جراحی انجام شود.
برخی از این عوارض و خطرات احتمالی شامل موارد زیر میشوند:
- خونریزی شدید
- لخته شدن خون
- بروز بیماری آریتمی یا مشکلات ریتم و ضربان قلب
- عفونت
- سکته قلبی
- عدم دستیابی به موفقیت در تعویض دریچه جایگزین
- مرگ بیمار
طول عمر بیماران تعویض دریچه آئورت
طول عمر بیماران تحت جراحی تعویض دریچه آئورت بسته به طول مدت کارکرد بهینه دریچه مصنوعی دارد که این مورد خود تحت تأثیر فاکتورهای متعددی است. از طرفی توجه به نحوه مراقبت از میزان سلامت قلب و عروق، استفاده از داروهای تجویز شده، کنترل فشار خون، کلسترول و چربی خون و میزان قند در هر فرد با فرد دیگر متفاوت است.
در صورتی که فرد تمامی موارد گفته شده را رعایت کند میتوان گفت میانگین طول عمر دریچههای آئورت به مدت ۱۰ سال است. در برخی موارد با بروز عارضه و اختلال این مقدار میتواند کاهش پیدا کند و در برخی دیگر با توجه به رعایت نکات مراقبتی ممکن است تا بیشتر از ۳۰ سال نیز دریچه جایگزین شده عملکرد مناسبی داشته باشد.
عمل تعویض دریچه قلب خطرناک است؟
انجام عمل جایگزینی دریچه قلب به فاکتورهایی از جمله موارد زیر بستگی دارد:
- سن بیمار
- شرایط سلامتی
- میزان شدت بیماری
جراحی ترمیم دریچه قلب با توجه به اینکه از عوارض و خطرات عفونی کمتری برخوردار است بسته به شدت میزان بیماری میتواند برای فرد بیمار خطرناک باشد.
عمل تعویض دریچه قلب چند ساعت طول میکشد؟
یکی از رایجترین جراحیهای قلب باز، عمل دریچه آئورت است که معمولاً بین ۲ الی ۴ ساعت طول میکشد. برای انجام آن جراح متخصص ضمن بیهوشی بیمار فرایند زیر را مرحله به مرحله انجام خواهد داد:
- ایجاد یک برش کوچک در سینه
- شکافتن استخوان سینه
- متوقف کردن قلب و اتصال آن به یک دستگاه قلب – ریه تا وظیفه پمپاژ خون را بر عهده گیرد.
- خارج کردن دریچه آسیب دیده و قرار دادن دریچه جدید
- راهاندازی مجدد قلب و برداشتن دستگاه مربوطه
- بستن سینه با بخیه زدن
هزینه جراحی تعویض دریچه آئورت
با توجه به پیشرفت دستگاهها و تجهیزات مورد استفاده در جراحی قلب باز از جمله عمل دریچه آئورت، این جراحی از متداولترین عملهای قلب در کشورمان است. این نوع عمل از گران قیمتترین جراهیهای قلب و عروق است. در صورتی که فرد تحت پوشش بیمه نباشد، برای انجام آن باید هزینههای سنگین و گزافی را پرداخت کند.
هزینه جراحی تعویض دریچه آئورت به عنوان نوعی از جراحی دریچه قلب به فاکتورهای متعددی از جمله موارد زیر بستگی دارد:
- نوع مرکز درمانی (دولتی، نیمه خصوصی یا خصوصی)
- استفاده از اعتبارات درمانی بیمه
- نوع شیوه جراحی
- تجهیزات و دستگاههای به کار رفته در جراحی
- نوع مواد استفاده شده در بیهوشی
- میزان تخصص و مدرک تحصیلی جراح
- ارائه خدمات درمانی به بیمار قبل، حین و بعد از عمل
با توجه به وضعیت اقتصادی کشور میتوان گفت که مقدار قیمت جراحی دریچه آئورت نسبت به کشورهای توسعه یافته مانند امریکا و استرالیا کمتر است و این علتی بر تأثیرپذیری جراحی نخواهد داشت.
مراقبتهای بعد از عمل تعویض دریچه آئورت
بعد از انجام عمل دریچه آئورت جهت دستیابی به نتایج بهتر لازم است تا نکاتی را رعایت کنید. برخی از آنها عبارتند از:
- پس از انجام جراحی تعویض دریچه آئورت نیاز است تا مدت یک روز یا بیشتر در بخش مراقبتهای ویژه بستری باشید و پس از ۴ الی ۶ هفته به کار خود باز گردید.
- انتقال مواد غذایی، داروها و مایعات از طریق لولههای داخل وریدی انجام میشود.
- تخلیه ادرار از مثانه، مایع و خون از قلب و سینه از طریق لولههای کار گذاشته در بدن انجام میشود.
- در برخی موارد ممکن است به بیمار اکسیژن متصل شود.
- نظارت علائم عفونت در محل برش توسط تمی مراقبت پزشکی
- انجام تنفس عمیق و سرفه با هدف پاکسازی ریهها به عنوان بخش مهمی از بهبودی بیمار
- چک کردن میزان فشار خون، تنفس و ضربان قلب به صورت دورهای
- انجام پیاده روی منظم همراه با افزایش فعالیتهای بدنی و انجام تمرینات تنفسی به مدت حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته
- پرهیز از رانندگی و بلند کردن وزنههای سنگین به مدت ۳ هفته بعد از عمل طبق نظر جراح
- در صورت مواجه شدن با علائم موقت مانند درد قفسه سینه، گردن درد، احساس دردشانهها، کاهش اشتها، حس طعم متفاوت از غذاها، احساس سرما یا گرمای غیر عادی نیازی به مراجعه به پزشک ندارید و این موارد کاملاً طبیعی هستند.
- بازگشت به محیط کار بعد از ۳ الی ۴ هفته
- استفاده از رژیم غذایی سالم برای قلب از جمله مصرف سبزیجات، پروتئینهای بدون چربی، غلات کامل مانند برنج قهوهای، محدود کردن مصرف قندهای افزودنی، سدیم و چربیهای اشباع شده
- عدم استعمال دخانیات
- مراقبت بسیار از دندانها و لثهها با هدف پیشگیری از ابتلا به عفونت دریچههای قلب
- مدیریت استرس جهت مبارزه با افسردگی با انجام فعالیتهای آرامش بخش، مدیتیشن، ورزش و…
- حفظ وزن سالم
- استفاده از داروهای مختلف مانند فشار خون بالا زیر نظر پزشک متخصص
کلام آخر
جراحی دریچه آئورت نوعی از جراحیهای قلب باز است که با هدف بهبود شرایط و پیشگیری از بروز عوارض احتمالی جدیتر مانند سکته قلبی و مرگ بیمار تویز جراح متخصص انجام میشود. این عارضه در برخی موارد بدون علائمی خاصی بروز میکند و در برخی میتواند با احساس درد قفسه سینه، تنگی نفس یا تپش قلب همراه باشد. علل مختلفی در بروز عارضه دریچه آئورت تأثیرگذار هستند که با توجه به میزان و شدت آنها، جراح از شیوههای درمانی متفاوت با توجه به سن و شرایط سلامتی بیمار استفاده خواهد کرد.
منابع ارزشمند :
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/16745-aortic-valve-surgery
https://www.webmd.com/heart-disease/aortic-valve-stenosis#091e9c5e815a742d-4-11