متخصص رادیولوژی چه کسی است؟
متخصص رادیولوژی ( radiologist ) پزشکی است که پس از گذراندن دوره پزشک عمومی، در رشته تخصص رادیولوژی به تحصیلات خود ادامه داده است. رادیولوژیست ضمن داشتن اطلاعاتی از بیماریها، بروز علائم تظاهرات آنها و تطابق آنها با اطلاعات تصویری و همچنین با انطباق بالینی، برای بیمار تشخیصهای ممکن را بررسی کرده و یک تشخیص محتمل تر را برای پزشک معالج مطرح مینماید لذا بر خلاف آزمایشگاه پاراکلینیک یا جزو افراد موازی بالینی نبوده بلکه متخصص راديولوژي در بالین بیمار قرار دارد و در تیم پزشکی معالج نقش مهمی را بازی میکند.بطوریکه امروزه که رادیولوژیستها در برخی موارد (بعنوان مثال رادیولوژی اینترونشنال) کار درمانی هم مینماید اصلا نمیتوان رادیولوژی را پاراکلنیک نامید.
با ما همراه باشید تا بدانیم که:
- معرفی رشته رادیولوژی و سونوگرافی
- کاربرد های رادیولوژی
- انواع رادیولوژی (روشهای مورد استفاده در رادیولوژی)
- کارشناسی رادیولوژی
- درآمد رادیولوژی
- میزان درامد تکنیسن رادیولوژی
- درآمد متخصص رادیولوژی
- مقاطع تحصیلی بالاتر
- شغل رادیولوژی
معرفی رشته رادیولوژی و سونوگرافی
متخصص رادیولوژی با انجام تصویربرداری پزشکی، به تشخیص و درمان ناخوشیها و بیماریها کمک میکند. رادیولوژیستها(پرتونگاران) متخصصانی هستند که با استفاده از آرایهها یا نقشهایی از فنآوریهای تصویربرداری (مانند اولتراسوند یا سونوگرافی (سونوگرافی فراصوتی) توموگرافی رایانهای (سی تی اسکن ) پزشکی هستهای، توموگرافی یامقطع نگاری با نشر پوزیترون و تصویربرداری تشدید مغناطیسی یا همان تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI))، برای تشخیص یا درمان بیماریها بهره میبرند.
رادیولوژی مداخلهای عبارت است از از انجام شیوهها و روشهای پزشکی با راهنمایی فناوریهای تصویربرداری که معمولاً با حداقل مزاحمت و به کمترین شیوه تهاجمی صورت میگیردیک تصویر پزشکی معمولاً بوسیله یک شخص پرتونگار یا تکنولوژیست رادیولوژی (پرتوشناسی) بدست میآید.
متخصص راديولوژیست ها مشاور پزشکان بالینی در امور تشخیصی بوده و رادیولوژیست اینترونشنال در امر درمان بیمار نیز دخالت مستقیم دارد که با هزینه کمتری و تهاجم کمتری بیماری را درمان مینماید و او را از یک جراحی بزرگ و خطرات آن نجات میبخشد و این خود پس انداز پول برای بهداشت کشورها و دولتهاست. البته یار و یاور دکتررادیولوژی، در قسمت تهیه تصاویر تکنیسینهای رادیولوژی هستند که با دانش خود، امکان تشخیص صحیح توسط رادیولوژیست را فراهم مینمایند.
کاربرد های رادیولوژی
امروزه رادیولوژی جزو جدا نشدنی از هر بیمارستان، درمانگاه و اماکن درمانی میباشد.
رادیولوژی امروزه سه نوع کاربرد دارد: تشخیصی، درمانی و مصارف صنعتی.
کاربرد تشخیصی: منظور کشف بیماریها، شکستگیها و استفادههای کنترلی در بعضی درمانهاست که با کمک آن میتوان بیمار را از طریق سوزن و لوله باریک جراحی نمود.
کاربرد درمانی: منظور اشعه درمانی یا رادیوتراپی برای ریشه کن کردن تومورها و سرطانهاست که در آن مقدار بیشتری اشعه نسبت به رادیولوژی تشخیصی نیازمند است.
مصارف صنعتی: در صنعت با اجسام بیروح و بیزندگی همراه هستیم.
مثلا کنترل ضخامت جوشکاری لولهها، کنترل صدمات موتورهای جت، کنترل چگونگی سکههای قدیمی یا رادیوگرافی از یک تابلو نقاشی برای تحقیق سلامت لایههای رنگ یا کاموای «بوم» تابلو و حتی تعیین سن و جنس جسد مثلا مرد نمکی شماره ۴ شهرستان زنجان که در مرکز جام جم تهران بررسی شد.
نسلهای مختلف سیتی اسکن اشعه ایکس، اسپیرال هلیکال، یک ردیف یا ۶۴ یا ۱۲۸ ردیف همه با فعالیت مهندسی پزشکی و تکامل این تجهیزات پزشکی به موازات اختراعات فیزیک و مکانیک بوجود آمده است. رادیولوژی رشتهای منحصر بفرد است بطوری که یک متخصص راديولوژي بایستی کمی فیزیک، شیمی، بیولوژی، داروشناسی و مهندسی پزشکی هم بداند وگرنه کلاهش پس معرکه است.
انواع رادیولوژی (روشهای مورد استفاده در رادیولوژی)
روشهای پزشکی هستهای
- اسکن استخوان: تزریق موادی پرتوزا، تجمع آن در مغز استخوان، و تصویربرداری و تشخیص آن توسط یکی از روشهای تصویربرداری است. تومورها را لذا میتوان با جذب نسبی بیشتر ماده رادیواکتیو مشاهده کرد و تمیز داد.
- اسکن مغزی: تزریق موادی پرتوزا، عبور آن از سد خونی مغز، تجمع آن در آسیبدیدگیهای مغزی (مثل تومورها)، و تصویربرداری و تشخیص آن توسط یکی از روشهای تصویربرداری.
- اسکن گالیم
- اسکن موگا
- پت اسکن واسپکت
- اسکنهای ریوی
- اسکن سستامیبی تکنیتیوم-۹۹ام
- سینتیگرافی تالیم-۲۰۱
- اسکن تیروئید
روشهای پرتوی یونیزان
- فلوئوروسکپی
- مقطعنگاری رایانهای
- ماموگرافی
- رادیوگرافی
روشهای پرتوی غیر یونیزان
- ام آر آی
- سونوگرافی
- مقطعنگاری همدوسی اپتیکی
کارشناسی رادیولوژی
رشته تکنولوژی پرتو شناسی یا رادیولوژی یکی از شاخه های علوم پزشکی است که نحوه تصویربرداری از اعضای مختلف بدن را برای تشخیص پزشكی آموزش میدهد.
هدف از رشته رادیولوژی تربیت کارشناسانی است که با دستگاه های تصویربرداری پزشکی نظیر سیستمهای دیجیتال ، CT، MRIآشنا شده و بتوانند تصویربرداری های اختصاصی و نسبتا دشوار نظیر سیستم گوارش، عروق و ادرار انجام دهند و امکان همکاری در پژوهشهای مربوط به تشخیص پزشکی را داشته باشند.
دانشجوی رشته تکنولوژی پرتوشناسی باید در درسهای زیستشناسی، ریاضی و فیزیک توانمند باشد، بخصوص در فیزیک چرا که بدون آگاهی از اصول فیزیک که بر مبنای آن کار تصویربرداری انجام میگیرد، امکان انجام صحیح کار وجود ندارد.
در ادامه برای آشنایی بیشتر متقاضیان انتخاب رشته کنکور و نیز افرادی که در بازار کار و استخدام به دنبال آینده شغلی بهتری هستند، اطلاعات بیشتری شامل: برنامه درسی(سرفصل) و تعداد واحد ها، دانشگاه های دارای رشته رادیولوژی، معرفی رشته های ارشد رادیولوژی (به منظور ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر آموزش عالی) و معرفی فرصت شغلی و بازارکار این رشته ارایه می شود.
درآمد متخصص رادیولوژی فک و صورت
تکنسین رادیولوژی می تواند در بیمارستان ها، کلینیک ها و مراکز تصویربرداری (رادیولوژی، ایزوتوپ، سی تی اسکن، (MRI استخدام شود. فارغ التحصیلان دوره کارشناسی این رشته با توجه به آموزش روشهای پیشرفته و تخصصی قادرند با همکاری متخصص رادیولوژی (پزشک رادیولوژیست) امور تخصصی رادیولوژی را انجام دهند.همچنین قادرند در بخشهای رادیوتراپی و پزشکی هستهای نیز خدمات درمانی و تشخیصی را زیر نظر متخصص ارائه دهند.
کارشناسان پرتوشناسی در صورت داشتن تجربه و سرمایه لازم با همکاری متخصص رادیولوژی، می توانند مرکز رادیولوژی یا تصویربرداری پزشکی تاسیس کنند.
میزان درامد تکنیسن رادیولوژی
آمار دقیقی از میزان درآمد رادیولوژیست (تکنسین رادیولوژی) در دسترس نمی باشد. درآمد کارشناس رادیولوژی با توجه به محل کار (بیمارستان دولتی ، خصوصی و یا مراکز تصویربرداری خصوصی)، میزان تجربه و مهارت او متفاوت است. البته هر چه فرد توانمندتر و کوشاتر باشد، در این شغل موفق تر خواهد بود.درآمد تکنیسن رادیولوژی در برخی کشور های جهان :
آمریکا – متوسط درآمد سالانه این شغل۵۴.۳۴۰ دلار (برای همه مشاغل۳۳.۸۴۰ دلار) در سال۲۰۱۰ و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۵۴,۶۰۰ دلار بوده است.
استرالیا – متوسط درآمد سالانه این شغل ۶۰.۰۰۰ دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان – متوسط درآمد سالانه در این شغل برای افراد تازه کار بین۳۲.۰۰۰ تا۴۲.۰۰۰ دلار، برای افراد با تجربه حدود ۵۲.۰۰۰ دلار، برای متخصصان ارشد حدود۶۱.۰۰۰ دلار و برای مشاوران این حوزه حدود۱۰۲.۰۰۰ دلار می باشد.
درآمد متخصص رادیولوژی
فردي كه ميخواهد تخصص راديولوژي بگيرد در وهله اول بايد پزشكي بخواند و بعد از اينكه بالاترين نمره را در آزمون دستياري بهدست آورد، وارد دوره تخصص ميشود كه 4 سال طول ميكشد. اطلاعات علمي در همه رشتههاي پزشكي بايد با علم روز هماهنگ باشد ولي اين مسئله در رابطه با رشته راديولوژي، دو صد چندان ميشود چون متخصص راديولوژي به نوعي با فناوري و تكنولوژي جديد سر و كار دارد.
اگر ميخواهيد در اين رشته موفق شويد بايد دائما مقالات روز دنيا و كتابهاي مختلف اين رشته را مطالعه كنيد در غيراينصورت، راديولوژيست موفقي نخواهيد شد. اگر تصور ميكنيد كه با راديولوژي ميتوانيد درآمد بسيار زيادي داشته باشيد، سخت در اشتباه هستيد. اگر قرار باشد كه سطحبندي درآمدياي نسبت به تخصصهاي ديگر پزشكي براي درآمد متخصص راديولوژي درایران نظر بگيريم، بايد گفت كه در ميانه قرار دارد و مانند يك جراح نيست كه بعد از يك جراحي، دستمزد چند ميليوني بگيرد يا مانند يك پزشك عمومي نيست كه تنها درآمد او به ويزيت و امرار معاش ختم شود.
رشته رادیولوژی
شغل راديولوژي يك شغل استرسزا بهحساب ميآيد و فردي كه نميتواند استرس خود را مديريت كند، بهتر است سراغ اين رشته نرود. اگر در گزارش و تفسيري كه دکتررادیولوژی به بيمار ميدهد دقت كافي وجود نداشته باشد و اشتباهي صورت بگيرد، بيمار ميتواند از راديولوژيست شكايت كند، پس راديولوژيست بايد دقيق باشد. رقابت در همه مشاغل وجود دارد كه راديولوژي از اين امر مستثني نيست. رقابت بايد سالم باشد و به ارتقا و رشد كيفي و كمي فرد منجر شود.
براي رقابت در اين عرصه، دانش، به روزبودن اطلاعات و استفاده از آخرين فناوريها ضروري محسوب ميشود. به روزرساني دستگاههاي راديولوژی نيز ميتواند از نظر علمي به پيشرفت كار متخصص راديولوژي كمك كند، همچنين باعث تشخيص دقيق ميشود. ولی متأسفانه از نظر دريافت تعرفهها، تفاوتي بين خدمات دستگاههاي قديمي و دستگاههاي جديد با آخرين فناوري، وجود ندارد كه اين مسئله نيز بايد از سوي مسئولان بازنگري شود وگرنه متخصصين راديولوژي از ارتقاي دستگاهها دلسرد خواهند شد.
مقاطع تحصیلی بالاتر
در کشورمان مقاطع بالاتر رادیولوژی شامل مارد زیر است:
در doctorpage بیابید: پزشکان (متخصصین رادیولوژی)
*دکتر پیج، همراه همیشگی شما در لحظه های سخت انتخاب*
2 دیدگاه دربارهٔ «رادیولوژی: (متخصص رادیولوژی Radiologist) چه کسی است؟»
میانگین درآمد متخصص رادیولوژی در آمریکا سالی ۲۴۴ هزار دلاره
پزشک عمومی در آمریکا سالی ۱۲۰ هزار دلار درآمد داره
با تشکر از اظهار نظر شما. لازم بذکر است که در مقاله به درآمد تکنیسین رادیولوژی و در تاریخ 2010 میلادی اشاره شده است و اطلاعات جنابعالی مکمل مقاله ما گردید. با سپاس . موفق باشید. دکتر پیج