یاران و همراهان صمیمی دکترپیج سلام. این بار برانیم تا بین دو شیوه درمانی که برای بیماری ها در نظر گرفته میشود، آشتی برقرار کنیم. یعنی طب سنتی و طب مدرن. که لازمه آن داشتن شناخت بیشتر از طب سنتی میباشد. با ما همراه شوید تا بیشتر بدانیم.
طب سنتی یکی علوم قدیمی کشور ایران است. در گذشته، این طب به عنوان علم پزشکی کشور شناخته می شد و حکما و طبیبان طب سنتی مانند ابوعلی سینا، مردم را به کمک گیری از اطلاعات این علم درمان می کردند.
در سال های اخیر، شاهد رشد سریع این علم و پیشرفت زیاد بوده ایم. امروزه این علم طرفداران و مخالفان بسیار زیادی دارد. اما این علم چیست؟ متخصص طب سنتی به چه کسی گفته می شود؟ آیا این علم می تواند در درمان بیماری ها موثر باشد؟
طب سنتی چیست؟
اساس طب سنتی، اخلاط چهارگانه و مزاج ها می باشد. حتما تا به حال کلمه مزاج را شنیده اید. براساس این طب، همه چیز مزاج جداگانه ای دارد. از خوراکی ها و فصول و کشورها گرفته تا افراد.
در صورتی که مزاج طبیعی افراد از اعتدال خارج شود و یا دچار غلبه مزاج های دیگر شود، فرد دچار بیماری می شود. پزشکان طب سنتی برای رفع این مشکلات و بازگشت بدن به حالت اعتدال، از داروهای گیاهی و شیوه های اصلاح سبک زندگی کمک می گیرند.
پزشک طب سنتی چگونه بیماری را تشخیص می دهد؟
یک پزشک طب سنتی با معاینه فیزیکی و روحی بیمار و با توجه به مزاج عضو یا اعضایی که دچار درد هستند، بیماری را تشخیص می دهد.
به طور کلی بیماری ها در طب سنتی به دو دسته تقسیم می شوند: بیماری های ساده و بیماری های مرکب.
بیماری های ساده بیماری هایی هستند که در نتیجه سوء مزاج اندام ها به وجود می آیند و بیماری های مرکب بیماری هایی هستند که درنتیجه بیماری های مادرزادی به وجود می آیند.
معیارهای مزاج شناسی
یکی از اولین قدم ها تشخیص بیماری در طب سنتی، تشخیص مزاج بیمار است. عوامل زیر در مزاج شناسی بیمار تاثیر دارند:
- رنگ صورت، افراد سفید پوست معمولا دچار سردی مزاج و افراد گندم گون دچار گرمی مزاج هستند.
- نبض
- پوست
- تراکم و حالت مو
- جنسیت
- فرم جمجمه
پزشک طب سنتی در حین گرفتن شرح حال ممکن است چه سوالاتی از شما بپرسد؟
- شغل
- شرایط و مشکلات عمومی
- سابقه جراحی
- داروهای مصرفی
- وضعیت خواب
- وضعیت سیستم گوارش
- رژیم غذایی
پزشکان طب سنتی چگونه با سایر پزشکان کار می کنند؟
بسیاری از بیماری های مزمن مانند مشکلات شایع گوارشی، مشکلات مفاصل و… با کمک رویکردهای طب سنتی و تدابیر آن قابل بهودی و کنترل است.
طبق تحقیقات انجام شده، بیمارانی که در برخی از بیماری ها به صورت ترکیبی از درمان های طب سنتی و طب مدرن استفاده می کنند، نتیجه بسیار بهتری را نسبت به کسانی که تنها از یکی از این درمان ها استفاده می کنند، دریافت می کنند.
البته بیمار باید حتما هم پزشک طب سنتی و هم پزشک طب مدرن را در جریان تمام روند درمانی خود بگذارد. چون ممکن است برخی داروهای طب مدرن، با درمان های طب سنتی تداخل داشته باشند و باعث وخیم شدن وضع بیمار شوند.
تخصص و آموزش متخصصان طب سنتی
پزشکانی که در حوزه طب سنتی کار می کنند، ابتدا باید وارد دوره پزشکی عمومی شوند و 7 سال در این حوزه تحصیل کنند و مدرک طبابت عمومی خود را دریافت کنند. در ادامه می توانند برای تخصص، حوزه طب سنتی را انتخاب کنند و طی یک دوره ۴ یا ۵ ساله در حوزه تخصص دکترای طب سنتی در دانشگاه های معتبر ایران مانند دانشگاه شیراز، تهران، اصفهان و… تحصیل کنند.
طب سنتی، ناجی یا قاتل؟
متاسفانه در سال های اخیر شاهد این هستیم که افراد زیادی با استفاده از داروهای گیاهی و درمان های مختص طب سنتی مانند حجامت، فصد و… جان خود را از دست داده اند یا وضع بیماری آنها بدتر شده است.
دلیل آن هم این است که بیماران به جای مراجعه به یک متخصص معتبر طب سنتی، از عطاری ها و یا افرادی که ادعای تخصص در این رشته را دارند، راهنمایی می گیرند.
درست مانند طب مدرن، اگر درمان های طب سنتی به درستی و توسط یک متخصص تجویز نشوند، ممکن است فاجعه بار باشند. نباید این استدلال که داروهای گیاهی عوارض خاصی ندارند، به توصیه و درمان های هرفرد غیر متخصصی اعتماد کنید.
پزشکان طب سنتی درست مانند سایر پزشکان در دانشکده پزشکی تحصیل می کنند. افرادی که این دوره تحصیلی را طی نکرده اند، به هیچ وجه شایستگی طبابت در این رشته را ندارند.
راه های درمانی در طب سنتی
طب سنتی روش های مختلفی برای درمان بیماری ها دارد. رایج ترین شیوه های درمانی این طب عبارتند از:
- حجامت
حجامت یکی از روش های درمانی طب سنتی است که سیستم ایمنی را تحریک کرده و باعث خارج شدن مواد سمی و تصفیه خون افراد می شود.
این روش باعث تنظیم سیستم انعقادی، بهبود اکسیژن رسانی به قلب و تولید لنف می شود.
توجه داشته باشید که این روش برای همه افراد مناسب نیست و تنها باید با تجویز پزشک انجام شود.
- ماساژ
ماساژ با استفاده از روغن های درمانی، می تواند در درمان بسیاری از دردهای مفصلی و عضلانی موثر باشد. البته نوع ماساژ و روغن مورد استفاده باید توسط پزشک مشخص شود.
- داروهای گیاهی
- زالو درمانی
جمع بندی
طب سنتی، بیشتر روی پیشگیری از ابتلا یا پیشرفت بیماری ها متمرکز است. روش ها و درمان هایی که این علم استفاده می کند، مانند طب مدرن سریع نتیجه خود را نشان نمی دهند. بنابراین در شرایط اضطراری و بیماری هایی که در شرایط حاد هستند، استفاده از طب مدرن بهتر است.
اما در صورتی که فرد از سال ها قبل از تدابیر طب سنتی استفاده کند و سبک زندگی سالمی داشته باشد، احتمال ابتلای او به بیماری های مختلف به میزان زیادی کاهش می یابد. در این مقاله آموختیم که متخصص طب سنتی چیست ؟ دکتر طب سنتی کیه؟ و اگر میخواهید به بهترین دکتر طب سنتی ایران دکتر طب سنتی ایران دسترسی داشته باشید با دکترپیج همراه شوید.