همراهان گرامی هدف ما از نوشتن این مبحث ارائه اطلاعات کاملی درباره درد مزمن و راه های درمان آن می باشد. همچنین می خواهیم در ابتدای متن فهرستی از بهترین پزشکان متخصص در زمینه تشخیص و درمان درد مزمن را به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
دکتر نوید ابوالاحرار
فلوشیپ فوق تخصص درد از دانشگاه تهران
دکتر ابوالاحرار با دقت و ظرافتی که در کار خود دارند، توانسته اعتماد بیمارانش را جلب کرده و در حیطه کاری خود موفق عمل کند. این دکتر معروف در زمینه درمان درد های مزمن، درمان آرتروز زانو، درمان دردهای سرطانی، درمان دیسک گردن، درمان دیسک کمر، درمان آرتروز شانه و درمان سردرد های مزمن فعالیت می کند.
- آدرس: تهران، بزرگراه جلال آل احمد، بین کارگر و چمران، نبش کوی پروانه، شماره ۲، ساختمان پریسا، طبقه ۲
- تلفن: ۰۲۱۸۸۳۵۲۷۰۶
دکتر ساغر عرب
خانم دکتر عرب، از پزشکان ماهر و زبده ای است که در زمینه درمان درد های مزمن با روش های کم تهاجمی، لیزر، رادیوفرکونسی، ازون و درمان سردرد های مزمن، درد های مزمن شانه و زانو درد و گزگز دستها و دردهای عضلانی، درمان تعریق بیش از اندازه نواحی زیر بغل، کف دستها و پاها و…. فعالیت می کند و مراجعه کنندگان ایشان، از کار خانم دکتر رضایت کامل دارند.
- آدرس: تهران، شریعتی، بالاتر از پل سید خندان، نرسیده به همت، روبروی پمپ بنزین، پارک شریعتی، پلاک ۹۸۵، ساختمان کسری، طبقه ۲
- تلفن: ۰۲۱۲۲۸۷۱۴۲۸
دکتر مجید نجفی
متخصص درد و بیهوشی در کلینیک درد مهرگان
دکتر مجید نجفی، بهترین متخصص درد و بیهوشی تهران است که در کلینیک درد مهرگان فعالیت می کند. از تخصص های آقای دکتر می توان به درمان کمر درد و زانو درد توسط اوزون تراپی اشاره کرد. دکتر نجفی با تکیه بر استعداد و سواد علمی خود، توانسته به موفقیت های چشمگیری دست یابد و آن را برای درمان مشکلات بیماران خود به کار گیرد.
- آدرس: تهران، خیابان شریعتی، بالاتر از حسینیه ارشاد، ابتدای خیابان قبا، پلاک ۶، طبقه پنجم، واحد ۱۴
- تلفن: ۰۲۱۲۲۸۷۳۹۹۴
مقدمه
علت دقیق درد مزمن ناشناخته است اما ممکن است بیماریهای زمینهای یا عوامل دیگری از قبیل سندرم خستگی مزمن، اندومتریوز، فیبرومیالژیا و… باعث ایجاد درد در نواحی مختلف بدن شوند. درمان درد مزمن از فردی به فرد دیگر متفاوت است و با توجه به سن بیمار، شدت درد، ناحیه درد، بیماریهای پیش زمینهای و… پروسهی درمان شروع میشود.
همه ما درد را به اشکال مختلف تجربه کردهایم. درد واکنش طبیعی سیستم عصبی به هشدار آسیبهای احتمالی است. سردرد، درد سیاتیک، دردهای میگرنی، درد کمر، درد سرطان، درد ناشی از آرتریت و… چند مورد از دردهای مزمن هستند.
درد مزمن چیست و درمان آن
طب درد آمریکا در گزارشی اعلام کرده که بیشتر از ۱. ۵ میلیارد نفر در سراسر جهان دچار درد مزمن هستند. دردهای طولانی و مداوم را همه پزشکان با عنوان درد مزمن میشناسند که بیشتر از ۱۲ هفته طول میکشند. وجود این درد باعث محدود کردن انعطافپذیری، کاهش قدرت و استقامت، عدم توانایی در انجام فعالیتهای روزانه و… میشود. درد در نواحی مختلف بدن میتواند شدید یا مبهم باشد و یا در مناطق آسیب دیده همراه با سوزش باشد.
هدف اصلی در درمان، کاهش درد و بهبود عملکرد فرد است. انتخاب روش درمانی و مدیریت درد با توجه به شدت درد، علائم درد و بیماریهای پیش زمینهای است. روش دارو درمانی اولین راهکاری است که برای درمان انتخاب میشود. داروهای مسکن، داروهای اپیوئیدی و مسکنهای کمکی بخشی از داروهای مجاز در کاهش درد مزمن هستند. روشهای دیگری که برای درد مزمن استفاده میشوند شامل تحریک الکتریکی، طب سوزنی، تزریق، بلوک عصبی و در نهایت جراحی هستند.
درمان درد آرتروز
یکی از دلایل ایجاد درد مزمن آرتروز است. آرتروز به معنی التهاب مفاصل است و وقتی این التهاب شدت پیدا میکند با درد مزمن و شدیدی همراه است. در این عارضه به مرور زمان غضروف بین مفاصل از بین میرود. علائم اصلی این بیماری تورم، درد، خشکی و سفتی مفصل و اختلال در حرکت مفصل است. تمام مفاصل بدن ممکن است درگیر آرتروز شوند و هر عضو علائم بخصوصی دارد.
به طور کلی درمان قطعی برای آرتروز وجود ندارد اما میتوان با کمک روشهای درمان درد مزمن این عارضه را کنترل کرد. در روش دارو درمانی طیف وسیعی از داروها از قبیل تولمتین، قرص نوروبین و… تجویز میشوند. داروهای ضد درد و داروهای ضد روماتیسمی در کنار داروهای بیولوژیکی و کورتیکواستروئیدها بسیار مؤثر هستند. درمانهای غیر دارویی از قبیل رژیم غذایی، فیزیوتراپی و ماساژ آب درمانی، تزریق هیالورونیک اسید در مفصل، تزریق سلولهای بنیادی، جراحی و… میتوانند در بهبود و کاهش درد آرتروز مؤثر باشند.
درمان دردهای میگرنی
هدف اصلی در درمان درد مزمن میگرن بهبود کیفیت زندگی و کاهش دفعات و شدت سردرد، بهبود عملکرد و کاهش ناتوانی و کم کردن مصرف دارو است. ابتدا پزشک ریشه اصلی میگرن و نوع میگرن را تشخیص میدهد. بعد روی درمان اصلی و مهم تمرکز میکند.
سن بیمار، شدت و دفعات میگرن، داشتن علائمی از قبیل استفراغ و تهوع و… بر روی انتخاب روش درمانی تأثیر میگذارند. برای دردهای میگرنی عموماً از چند روش درمانی مانند تغییر سبک زندگی، مصرف داروهای مسکن، تزریق بوتاکس و طب سوزنی استفاده میشود.
درمان درد مزمن سیاتیک
درد مزمن سیاتیک زمانی نیاز به درمان پیدا میکند که بیش از سه هفته ادامه داشته باشد و از بین نرود. به طور کلی سیاتیک یک درد عصبی است که در ناحیه کمر تا ران و ساق پا احساس میشود. در بیشتر افراد این درد بعد از چند هفته کم کم از بین میرود. اما اگر درد همچنان تداوم داشته باشد و با گرفتگی شدید و احساس سوزش همراه باشد سیاتیک مزمن است.
بیرون زدگی دیسک، آسیب به دیسک فتق شده و بیماریهای التهابی مانند آرتروز، ساییدگی و پارگی، تومور نخاعی، سبک زندگی ناسالم و… عوامل ایجادکننده سیاتیک هستند. روش درمانی درد مزمن سیاتیک باید بر اساس علت ایجاد درد تعیین شود. از رایجترین روشهای درمانی میتوان به دارو درمانی، فیزیوتراپی، جراحی، تحریک الکتریکی، تزریق و… اشاره کرد.
درمان درد مزمن مچ پا
درد مزمن در ناحیه مچ پا ممکن است در اثر التهاب مفاصل، نقرس، عفونت، پیچ خوردگی، کشیدگی یا پارگی رباط و تاندونهای این ناحیه، التهاب تاندون آشیل و… ایجاد شود. درد در ناحیه مچ پا همانند سایر نواحی بدن غیر قابل تحمل است و ممکن استایستادن و راه رفتن را برای فرد مشکل کند. از این رو باید سریعاً درمان آغاز شود. خطر ابتلا به درد مزمن مچ پا در افرادی که دچار سیاتیک هستند و یا اعصاب پا در اثر جراحی یا حوادث آسیب دیده است بیشتر است.
برای درمان ابتدا پزشک از داروهای متعددی برای تسکین درد و رفع التهاب استفاده میکند. برخی از آسیبها تنها با جراحی بهبود پیدا میکنند. گاهاً ممکن است در کنار مصرف دارو پزشک فیزیوتراپی و ورزش را تجویز کند. تحریک الکتریکی و تزریق هم در برخی موارد به درمان درد مزمن مچ پا کمک میکند.
درمان درد مزمن کمر
کمر دردهای حاد زمانی که درمان نشوند به درد مزمن کمر تبدیل میشوند. آسیب به عضلات و تاندونها میتواند باعث ایجاد کمر درد شود. درد کمر مزمن ممکن است تا چندین ماه ادامه داشته باشد و فرد نتواند فعالیتهای روزانه خود را انجام دهد. استراحت، ورزش و مصرف دارو برای درمان کمر دردهای حاد توصیه میشود زمانی که درد شدت پیدا میکند درمان باید جدیتر انتخاب شود.
در وهله اول درمانهای دارویی از قبیل مسکنها و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) تجویز میشوند. ضد دردهای مخدری و داروهای ضد تشنج هم برای درد کمر توسط پزشک تجویز میشوند. گاهاً پزشک داروهای ضد افسردگی را برای درمان کمر درد مزمن تجویز میکند. ورزش و فیزیوتراپی هم درمانهای دیگری هستند که برای درد کمر توصیه میشود.
درمانهای پیشرفتهتر برای دردهای شدید و مزمن از قبیل جراحی، برنامههای توانبخشی و کاشت تحریککنندههای عصبی وجود دارند که در نهایت پزشک متخصص بهترین درمان را اعمال میکند.
درمان درد مزمن زانو
درد مزمن زانو یکی از رایجترین دردهایی است که در گروههای سنی مختلف دیده میشود. گاه این درد ناشی از آسیب دیدگی زانو، پارگی یا کشیدگی تاندون یا رباط پا است. آرتروز و عفونت هم دلایلی دیگری برای درد زانو میباشند. برای درمان باید ابتدا شرایط بیمار و علت ایجاد درد تشخیص داده شود. به طور کلی برای درمان درد پای مزمن از فیزیوتراپی، دارو درمانی، تزریق و جراحی استفاده میشود.