متخصص ایمپلنت چیست
متخصص ایمپلنت (dental prosthodontist) یا متخصص پروتزهای دندانی کسی است که دارای درجه Master of Science در زمینه ایمپلنتولوژی از یک دانشگاه معتبر میباشد که پس از طی سه سال و نوشتن پایان نامه تخصصی به او اعطا می گردد.این تخصص هنوز در دانشگاههای ایران تعریف نشده است و بیشترین درجه ای که در این زمینه در دانشگاههای ایران داده می شود Fellowship است. در ادامه میخوانیم :
- کار متخصص پروتز دندان
- تکنولوژی های نوین و ایمپلنت
- معاینات پیش از ایمپلنت
- بهترین پروتز دندان
- کدام یک از این دو روش بهترین پروتز دندان هستند؟
همه دندانپزشکان که دوره تحصیلات دندانپزشکی عمومی را پشت سر گذاشته اند، میتوانند ایمپلنت دندان بکارند. اما متخصص ایمپلنت دندان کسی است که علاوه بر تحصیلات عمومی دندانپزشکی، چند سال تحصیلات تخصصی در زمینه مهارتهای جراحی دندانپزشکی و به خصوص ایمپلنت دندان دیده است.
دوره های تخصصی دندانپزشکی نیاز به رعایت استانداردهای بالا و آموزش و عملکرد در سطح عالی دارند. پشت سر گذاشتن این دوره با موفقیت، به معنی کسب مهارت و دانش خوبی در زمینه کاشت ایمپلنت است.افرادی که پس از دریافت مدرک دکترای عمومی خود تمایل به ادامه تحصیل و دریافت دکترای تخصصی داشته باشند می توانند با شرکت و قبولی در امتحان ورودی تخصصی (دستیاری) در یکی از رشته های تخصصی ادامه تحصیل دهند و پس از آنکه با موفقیت دوره را به پایان رساندند به عنوان متخصص در آن رشته فارغ التحصیل می گردند .
پس متخصص پروتزهای دندانی و ایمپلنت دندانپزشکی است که علاوه بر سپری نمودن دوره ۶ ساله دندانپزشکی عمومی دوره ۳-۴ ساله تخصصی را گذرانیده است که در این دوره دانشگاهی کلی بیماران سخت درمان ایمپلنت و پروتزی را درمان کرده است و در آن رشته به تجربه و تبحر کافی دست یافته است. آزمون بورد : امتحانی است که بصورت نظری و عملی از متخصصین فارغ التحصیل شده گرفته می شود و کسانی که موفق به قبولی در این آزمون میشوند دارای بورد تخصصی در آن رشته تخصصی میباشند.
کار متخصص ایمپلنت
دندانپزشکی که انواع بیماریهای لثه (انواع مشکلات حاد و مزمن لثهای) را درمان میکند، پریودنتیست است. قرار دادن انواع ایمپلنتهای دندانی به عهده این گروه از متخصصان است.حالا ببینیم کار متخصص پروتز دندان چیست.
یکی از رایج ترین و مهم ترین سوالات اغلب مراجعه کنندگان این است که بهترین متخصص ایمپلنت کیست و شناخت و انتخاب بهترین متخصص روکش دندان و ایمپلنت اهمیت زیادی دارد. ایمپلنت دندان شامل دو بخش اصلی جراحی و روکش است و جراح ایمپلنتی که شناخت و تبحر و تجربه کامل از جراحی و روکش داشته باشد و بتواند در شرایطی که درمان به خوبی پیش نرود از عهده کار برآید، متخصص پروتز دندان (ایمپلنت) است.
جراحی که بخواهد از عهده ایمپلنت برآید باید بسیار تمرین داشته باشد تا تبحر کافی داشته باشد و همچنین باید دانش علمی کافی نیز داشته باشد و همچنین علاوه بر این موارد برای تجویز پروتز نیز باید دید فنی داشته باشد.
متاسفانه تعدادی از دندان پزشکان غیر متخصص اقدام به ایمپلنت یا کاشت دندان می کنن که البته تعداد آن ها بسیار کم است و تنها بیمارانی که به دنبال ایمپلنت ارزان هستند به پزشکان غیرمتخصص ایمپلنت مراجعه می کند.و در ایمپلنت های دندان که توسط غیر متخصصان با قیمت کم انجام می شود از جنس تقلبی برای ایمپلنت استفاده می شود و باید توجه کنید که برای ایمپلنت دندان حتما به بهترین متخصص پروتز دندان مراجعه کنید و صرفا به خاطر قیمت ارزان تر ایمپلنت به پزشک غیر متخصص مراجعه نکنید زیرا ممکن است موجب آسیب های جبران ناپذیر شود.به دو نکته مهمی که در ادامه مقاله بیان کردیم توجه کنید.
اگر ایمپلنت دندان برای جایگزین دندان های از بین رفته فک پایین توسط پزشک غیر متخصص ایمپلنت انجام شود ممکن است :
۱-به دلیل تجربه و دانش نا کافی در زمان سوراخ کردن استخوان فک به رگ های عصبی که از فک رد می شوند و در نتیجه به عصب آسیب برسانند که در این صورت بیمار دچار بی حسی می شود.و در این صورت قسمت زیرین لب و یا قسمت زیرین لپ و یا یک طرف زبان تحت تاثیر قرار می گیرد.
در صورت بروز چنین مشکلی در خوشبینانه ترین حالت اگر برای درمان بیمار مجددا به همان پزشک غیر متخصص مراجعه نکند ممکن است بین سه تا ۶ ماه تحت درمان مشکل برطرف شود و در صورتی که مجددا به همان پزشک مراجعه کند ممکن است علاوه بر درمان نشدن این مشکل مشکللات دیگری نیز به وجود آید.و در برخی مواقع ممکن است این مشکلات دائمی شود.
۲-اگر ایمپلنت دندان برای جایگزین دندان های از بین رفته فک بالا توسط غیرمتخصص ایمپلنت انجام شود و پزشک مهارت کافی برای انجام آن نداشته باشد ممکن است هنگام سوراخ کردن استخوان سوراخ وارد حفره های بیینی یا سینوس شود و اگر در هنگام سوراخ کردن این اتفاق بیافتد موجب عفونت بسیار شدید و خطرناکی می شود.
متخصص ایمپلنت برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی قبل از انجام عمل ایمپلنت دندان از بیمار می خواهند عکس های رادیولوژی خاص دیجیتالی تهیه کنند و برای پیدا کردن محل دقیق عصب و سینوس از عکس های تهیه شده استفاده می کنند و از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری می کنند.
بهترین متخصص ایمپلنت دندانی یا ایمپلنتولوژیست برای درمان ایمپلنت باید دانش عملی کافی را داشته باشد و برای تبحر در جراحی بسیار باید تمرین داشته باشد در غیر این صورت به هیچ عنوان نمی تواند از عهده جراحی ایمپلنت بر بیاید. بهترین متخصص ایمپلنت علاوه بر موارد فوق باید دید فنی برای تجویز پروتز برای بیماران داشته باشد.
تکنولوژی های نوین و ایمپلنت
تکنولوژیهای جدید و پیشرفته نه تنها تشخیص دقیقتر و سریعتر را فراهم مینماید بلکه درمان نیز برای بیمار بسیار راحتتر و نتایج آن موثرتر و قابل پیش بینی تر خواهد بود. برخی از جدیدترین تکنولوژیهای مورد استفاده در دندانپزشکی که کارایی درمان و تا حد چشمگیری بهتر میکند عبارتند از:
- عکس پرتوی ایکس دیجیتالی .
عکس پرتوی ایکس دیجیتالی جراحی را سریعتر، مطمئنتر و قابل پیش بینی تر میکند. تنها ۴ ثانیه طول میکشد تا تصاویر دیده شوند.
- سیستمهای simplant و Software Implant Logic CatScan – این تکنولوژیها امکان ایجاد تصاویر سه بعدی از استخوان فک را فراهم نموده اند تا برنامه ریزی درستی برای درمان در نظر گرفته شده و کاشت ایمپلنت موفقیت آمیز باشد. با کمک این تکنولوژی ها میتوان پیش از انجام جراحی واقعی،جراحی ایمپلنت را در کامپیوتر مشاهده کرد
- Platelet Rich Plasma –
– روشی که در آن از پلاکتهای خون خود بیمار برای بهتر شدن و تسریع فرایند التیام پس از جراحی استفاده میشود.
- فاکتورهای رشد . از فاکتورهای رشد برای تقویت و افزایش سرعت و کیفیت فرآیند التیام بهره گرفته میشود
معاینات پیش از ایمپلنت
برخی از دندانپزشکان تنها محل کاشت ایمپلنت را بررسی میکنند و میزان موفقیت احتمالی ایمپلنت دندان را ارزیابی مینمایند اما به وضعیت سلامت عمومی بیمار، سلامت دهان و دندان و وضعیت دندانهای دیگر توجهی نمیکنند. پیش از انتخاب متخصص ایمپلنت باید مطمئن شوید او تمام معاینات اولیه را انجام داده و موارد زیر را در نظر میگیرد:
تهیه رادیوگرافی ها و فتو گرافی های مناسب از بیماران برای درمان ایمپلنت
مناسب بودن استخوان از نظر اندازه و شکل و تراکم و مناسب بودن بافت لثه در ناحیه کاشت ایمپلنت
ارزیابی کامل بایت از جمله الگوی لق شدن دندانها، ساییدگی آنها و عملکرد کلی بایت
عملکرد مفصل گیجگاهی فکی
معاینه کلی سلامت لثه و استخوانهای فک
غربالگری سرطان دهان
بهترین پروتز دندان
همه ما میدانیم که از دست دادن دندانها تأثیر قابل توجهی بر وضعیت چهره افراد و مهمتر از آن بر روحیه و اعتماد به نفس آنها دارد و اگر خود چنین تجربهای نداشتهایم حتما با چنین اشخاصی مواجه شدهایم
اما با ورود ایمپلنتهای دندانی به دنیای دندانپزشکی، دیگر کسی مجبور نخواهد بود بهدلیل از دست دادن دندانهایش شیوه تکلم، غذاخوردن، خندیدن و بالاخره زندگی خود را تغییر دهد.ایمپلنتهای دندانی این فرصت را برای همه فراهم کرده است که از یک تا تمامی دندانهای ازدسترفته را به بهترین شکل ممکن جایگزین کنند.هرساله بیش از 400 هزار مورد ایمپلنت تنها در کشور آمریکا کار گذاشته میشود. ایمپلنتهای دندانی چند سالی است که در کشور ما نیز رایج شده است.
94درصد از این افراد اعلام کردند که درصورت لزوم دوباره نیز ایمپلنت دریافت خواهند کرد و 87 درصد گفتند که ایمپلنتها با وجود قیمت بالای آنها، درمانهایی سودمند و ارزشمند هستند. حالا اگر به فکر جایگزین کردن دندان از دست رفته خود هستید، ایمپلنت را بهعنوان یکی از انتخابها به یاد داشته باشید.
زمانی که فردی دندان های خود را از دست می دهد معمولا از چند جا دچار مشکل می شود، اولین مشکل، مشکل کاربردی است و شخص در جویدن غذا دچار مشکل می شود و دیگری از لحاظ زیبایی است، دندان مصنوعی متحرک و ایمپلنت از روش هایی هستند که برای حل این مشکلات و جایگزنی دندان اصلی مطرح می شوند، بسیاری از افراد که دندان های خود را از دست می دهند در انتخاب نوع دندان مناسب جایگزین دچار تردید می شوند، دندان مصنوعایی متحرک و ایمپلنت کدام بهتر است؟
دندان مصنوعی متحرک
دندان های مصنوعی ابزارهای متحرکی هستند که می توانند جایگزینی مناسب برای دندان های از دست رفته شما باشند، اگر دندان های طبیعی شما به دلایلی از جمله بیماری لثه یا پوسیدگی دندان از بین رفته باشد می توانید از دندان های مصنوعی استفاده کنید، دندان های مصنوعی، زیبایی لبخند و امکان جویدن غذا را برای شما فراهم می کنند.
دندان های مصنوعی متحرک در دو نوع کامل و جزئی می باشند، دندان های کامل زمانی به کاربرده می شوند که دهان از تمام دندان ها خالی باشد و معمولا دندان مصنوعی کامل به دو گونه معمولی و فوری آماده می شوند، دندان مصنوعی معمولی پس از این که دندان ها کامل کشیده شدن و لثه ها بهبود یافتند در دهان قرار گرفته می شود، دندان های مصنوعی فوری همان لحظه به کاربرده می شود.
روش ایمپلنت
یکی دیگر از روش های جایگزینی با دندان های اصلی است که به دلایلی از دست رفته اند، این روش برعکس دندان های مصنوعی، ثابت هستند؛ ایمپلنتها پایه هایی هستند که از جنس تیتانیوم خالص می باشند، به عنوان ریشه در استخوان فک گذاشته می شوند و در واقع در نقش ریشه هستند که وظیفه نگهداری روکش هایی را دارند که به عنوان تاج دندان جایگزین می شوند، زمانی که ریشه های تیتانیومی محکم شدند دندان های برو روی آن ها نصب می شود و از نظر ظاهری و احساس بسیار شبیه به دندان های اصلی هستند. روکش ها به وسیله چسب های مخصوص دندانپزشکی زیبایی چسبانده می شوند.
معمولا زمانی که در اثر از دست رفتن یک یا چند دندان بین دندان ها فاصله بیفتد از این روش استفاده می شود، یا زمانی که کلیه دندان های یک فک یا دو فک ازدست رفته باشد. و اما پاسخ سوال فوق .
کدام یک از این دو روش بهترین پروتز دندان از نظر متخصص ایمپلنت می باشد؟
به نظر می آید که با توجه به ثابت بودن، ایمپلنت بهتر از دندان مصنوعی متحرک است، اما مشکل این است که همیشه نمی توان از این روش استفاده کرد، فرآیند کاشت طولانی است و با توجه به جراحی های که انجام می شود، شاید آزاردهنده باشد، یک تفاوت مهم این دو روش، این است با وجود همه سختی ها، ثابت هستند و در واقع شباهت بسیاری به دندان های طبیعی دارند، دندان متحرک مصنوعی هم به راحتی می تواند از دهان خارج شود ساخت آن سریع است و به سرعت جایگزین دندان های اصلی می شوند و با رنگ دندان های کناری می توانند مطابقت داشته باشند، این دو روش از لحاظ هزینه ها هم با هم متفاوت هستند، دندان مصنوعی متحرک از لحاظ مالی باصرفه تر است و بسیاری از بیمه ها هم آن را تحت پوشش قرار می دهند.
در کل می توانیم بگوییم که ایمپلنت مفیدتر از دندان های متحرک است اما استفاده از آن همیشه ممکن نیست به همین دلیل راه حل مناسب و ساده می تواند دندان مصنوعی متحرک باشد. در نهایت می توانید یکی از این دو روش را بر اساس سلیقه و شرایط خودتان انتخاب کنید که هم کاریردی باشد و هم اصلاح طرح لبخند شما انجام گیرد. برای یافتنبهترین دکتر پروتز دندانبه اینجامراجعه کنید.
در doctorpage بیابید : پزشکان ( متخصص پروتز های دندانی )
بیشتر بدانیم :